Prepluk Verjus Goud & Rosé
Wat is verjus?
Verjus is een buitengewoon ingrediënt, onmisbaar in de culinaire keuken! Prepluk Verjus is gemaakt van de eerste pluk, de pre-pluk. De druiven zijn dan nog groen. Verjus krijgt hierdoor een friszure smaak. Onze verjus is verkrijgbaar is twee smaken.
Verjus waarvoor gebruiken?
Prepluk Verjus is een friszure smaakmaker, die breed inzetbaar is. Het brengt subtiele spanning en balans aan gerechten. Verjus kan als basis voor saladedressings, sauzen en marinades worden gebruikt. Het verfijnt de smaak van vlees, wild en gevogelte maar ook vis, paddenstoelen en andere groenten.
Verjus recepten
Verjus kun je in veel recepten gebruiken. Verjus is een prima vervanger voor azijn of citroen. Drink je wijn bij een gerecht? En heb je moeite een zuurtje erbij te vinden? Probeer dan eens verjus. Gebruik verjus voor:
- Dranken – het frisse zuurtje dat cocktails, mocktails, bruiswater en vruchtensappen opvrolijkt.
- Koken – verfijnt de smaak van vlees, wild, gevogelte, vis, paddenstoelen en groente.
- Basis – haal de basissmaken van dressings, jus, sausen, marinades helemaal op.
- Baksels – maakt sorbetijs, fruitcoupe en diverse baksels vele malen spannende
Via onze socials delen wij regelmatig recepten met Verjus. Probeer verjus ook eens met spa rood of in een non-alcoholische #mocktail als vervanging van limoen of citroen. Maak er sorbetijs van of vervang citrus in desserts door verjus.
Hoe maak je verjus?
Tijdens een zonnige middag in de wijngaard van het Betuws Wijndomein ontstond het idee om een nieuw product te ontwikkelen; Prepluk Verjus. Verjus komt van het Franse woord ver(t)jus, wat groen sap betekent. Verjus is een fris zuurtje voor in de keuken, gemaakt van de ‘groene oogst’. Deze eerste pluk start net voordat de druiven beginnen te kleuren en het suikergehalte van de druif stijgt. Het aantal trossen aan een druivenstok wordt altijd uitgedund. De energie die in de bladeren wordt geproduceerd, door middel van fotosynthese, wordt verdeeld over minder trossen zodat deze beter rijp worden en krachtige aroma’s te krijgen. De druiven zijn tijdens deze eerste pluk zo klein en groen als erwtjes. Ze worden met de hand geplukt, en daarna geperst. Het frizure groene sap gaat naar roestvrijstalen tanks waar het gekoeld stabiliseert. Dit om gisting te voorkomen. Daarna worden verschillende prepluks gecuveerd. Vervolgens bottelen en pasteuriseren we de verjus. Door deze werkwijze is de verjus minimaal 2 jaar houdbaar.
Zowel Diederik als Arina hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard. Het gebruiken van de ‘groene oogst’ past helemaal bij hun visie. Ze willen zo veel mogelijk reststromen tot meerwaarde brengen.
Verjus in twee smaken: Goud & Rosé
Prepluk Verjus Goud is gemaakt van de eerste pluk van de typische Nederlandse druivenrassen Johanniter en Solaris. Het friszure sap heeft aroma’s van passie- en citrusfruit. Prepluk Verjus Rosé is gemaakt van Regent en Pinotin en heeft aroma’s van bosvruchten en heide kruiden. Verjus is onmisbaar in onze keuken. Het verbindt culinaire kookkunsten op een wijnvriendelijke manier. De zuren in de verjus zijn voornamelijk appel – en wijnzuren. De zuurstructuur is het zelfde opgebouwd als die van wijn. Hierdoor is het smakelijker om een verjus- wijn- foodpairing te maken. Ook zijn de zuren in verjus minder agressief als die in azijn en citroen. Verjus haalt de smaken van je gastronomische kunsten omhoog en zorgt voor een mooie frizure balans.
Verjus kopen
Op het Betuws Wijndomein kun je verjus kopen. Natuurlijk kun je jouw verjus ook online bestellen.